Wie zijn wij

Dirigent

Michiel Haspeslagh (°1982) behaalde een masterdiploma voor zang (Lieve Jansen) en koordirectie (Erik Van Nevel) aan de LUCA School of Arts, campus Lemmens. Sindsdien bekwaamt hij zich verder door het volgen van internationale masterclasses bij oa. Daniel Reuss en Hervé Niquet.

Michiel dirigeert vier amateurkoren van hoog niveau. Naast het Carmina Kamerkoor (Meise), Bruxell’A Cappella & Clari Cantores (Kessel-Lo) dirigeert hij ook het jeugdkoor Clari Cantus waarmee hij in 2011 de prestigieuze wedstrijd ‘Koor van het Jaar’ won.

Sinds de dirigentencursus bij het Vlaams Radio Koor in juni 2017 werd hij door dit gerenommeerde ensemble reeds tweemaal als gastdirigent geëngageerd. Ook wordt hij regelmatig gevraagd als hun koorrepetent ter voorbereiding van oratoria, opera, symfonische projecten en CD-opnames.

Als koorcoach is hij ook actief voor Koor&Stem om zo koren te ondersteunen in het werken aan koorklank en intonatie.

Dirigeeropdrachten brachten Michiel al meerdere malen in Taiwan, Polen en Tenerife. In maart 2019 dirigeerde hij ook het ‘Symfonisch Koor’ van de LUCA School of Arts met een uitdagend psalmenprogramma voor koor, koperblazers en orgel. In de zomer van 2019 was er een uiterst succesvolle concerttournee in Duitsland waar Michiel de ‘Carmina Burana’ dirigeerde, met een koor van 165 zangers van over de hele wereld.

Sinds 2018 is Michiel aangesteld als gastdocent aan de ‘Landesakademie für die musizierende Jugend’ in Ochsenhausen (Baden-Württenberg, Duitsland) met een focus op de koormuziek uit de 17e-19e eeuw.

In het voorjaar 2020 zou Michiel het koor van ‘Opera Vlaanderen’ voorbereiden voor de operaproductie ‘Cosi fan tutte’ (W.A. Mozart), maar door de Coronacrisis zal deze productie verplaatst worden naar het volgende seizoen.

Als zanger is Michiel verbonden aan professionele ensembles als Currende, Vlaams Radio Koor, Orpheus Vokalensemble (Duitsland), Studium Chorale (Nederland) & Cappella Pratensis.

Bestuur


Sinds de beginjaren was Luc Leblanc voorzitter van Cantabile Hove. Vanaf heden (oktober 2020) neemt zijn echtgenote Anne Halffman deze taak op zich. Hartelijk dank aan Luc voor deze jarenlange inzet en de zorgende taak voor zijn zingende schaapjes.

Anne Halffman staat mee aan de wieg van het koor. Sinds de oprichting zingt ze mee als sopraan, na 3 jaar heeft ze ons koor geleid tot eind 2019. Vanaf 2020 kiest ze ervoor om de organisatie van de vereniging toekomst gericht te leiden en tegelijk de zangers een warme vereniging aan te bieden, waarin ieder zich kan ontplooien via de beleving van het samen zingen.


Vaste begeleiding


Koorlid in de kijker

Eén maand lang staat er telkens één koorlid in de kijker. Deze persoon krijgt vier vragen voorgeschoteld van een ander koorlid en verzint op zijn of haar beurt nieuwe vragen voor het volgende interview. Deze maand is Patrick (tenor) het koorlid in de kijker. Hij ontsnapte niet aan het spervuur van vragen van Marjolein.


  1. Als je volgende week zou moeten verhuizen naar het buitenland, welk land wordt dan je nieuwe thuis?

Dat is een moeilijke vraag omdat ik beroepshalve veel heb gereisd en niet weet welk land ik nu zou verkiezen boven de ander.

Ik heb wel een lijstje met landen waar ik voor een korte periode zou kunnen wonen, pakweg voor een aantal maanden of jaren.

Voor Azië kies ik Sri Lanka waar ik zeer enthousiaste  mensen  heb mogen ontmoeten. Ze zijn gastvrij en hebben een andere spirituele kijk op het leven en dat is voor een westerling zeer verrijkend. India vond ik ook heel aantrekkelijk maar de ongelijkheid is daar heel groot als gevolg van het kastensysteem.

In Afrika ontmoette ik tijdens mijn verblijf in Ethiopia zeer geëngageerde mensen. De levensomstandigheden zijn er dikwijls schrijnend en toch zie je altijd die glimlach op de gezichten.  Wat een enorme veerkracht en fierheid gaat uit bij die bevolking !  Geen gezaag of gekreun als het wat moeilijker gaat. De mensen zijn strijdlustig en proberen er altijd het beste van te maken.  Ze zijn meer op elkaar afgestemd dan in onze individuele en materialistische maatschappij. Dat is ook hun rijkdom. Niettegenstaande alle miserie blijven ze vriendelijk en open.

In Latijns- Amerika woonde ik drie jaar in Mexico en één jaar in Chili. Hun cultureel leven werkt verbindend. In Mexico primeert muziek en dans als bindmiddel tussen de mensen. Zie je een groepje mensen dan wordt er gedanst en gezongen, Mariachi, salsa, cumbia…altijd een reden om samen iets te vieren of van het leven te genieten.

Mijn droomland blijft dus toch nog even België.

  1. Als jij een sekteleider zou zijn, wat zou dan de belangrijkste regel zijn? 

Persoonlijk zou ik, als sekteleider,  een ” basisinkomen voor iedereen” lanceren. Gekende economen hebben dit idee jaren geleden al gelanceerd o.a.  Tinbergen, Galbraith . Zeker nu je ziet dat armoede en ongelijkheid toeneemt is dit een zinvol alternatief op het economisch winstmodel. Ik zou zelf pleiten voor een universeel basisinkomen: waarom niet wat van onze rijkdom delen met de minst ontwikkelde landen via dit systeem. De arbeidsmarkt zou dan grondig wijzigen en mensen zouden beter hun creatieve talenten kunnen ontwikkelen. Veel politici vinden dit een onrealistisch idee maar op lange termijn is ons economisch systeem op winst en uitbuiting gestoeld niet duurzaam. Kijk maar naar de uitputting van de grondstoffen, gebrek aan samenhorigheid, burn-out, intolerantie, concurrentie, discriminatie, enz…

  1. Zou jij naar Mars reizen voor pionierswerk als je wist dat je niet meer kon terugkeren?

Neen, onze mooie planeet ‘aarde’ is al een wonder op zich waar ik alle dagen van geniet.  Er is nog zoveel pionierswerk op onze aardbol en de natuur is hier prachtig.  Trouwens, ik heb hoogtevrees. Is er op Mars voldoende zuurstof om te zingen??

  1. Wie is je oudste vriend?

Ik ben gelukkig goed omringd door vrienden maar mijn oudste vriend is Rudi. Ik leerde hem kennen in de kleuterklas in Kinshasa, toen nog Leopoldstad. We liepen samen een tijdje school en sinds de terugkeer uit Congo zijn we bevriend gebleven. We zien elkaar geregeld en ook de kinderen zijn bevriend. We  hebben nog mooie toekomstplannen om samen te reizen.

 

Benieuwd naar de vorige interviews? Die vind je hier.

Type and hit enter