Wie zijn wij

Dirigente

Anne Halffman volgde zangles bij de Amerikaanse docente Annafield Walker, en beëindigde haar studies bij Rachel Fabri. Reeds vanaf de beginjaren dirigeert zij het koor Cantabile. Ook in de sector van de amateurkoren engageert Anne zich bij de koepelorganisatie Koor&Stem vzw waar zij onder andere voorzitter is van de provinciale afdeling Antwerpen. Hier ligt haar aandacht op ontmoeting, verbinding en een duurzame inzet van middelen binnen en tussen koren. Verder deelt zij haar ervaringen bij Koor&Stem vzw waar zij adviezen formuleert in verband met beleidsplanning, vrijwilligerswerking en ondernemerschap.

Dirigent zijn bij Cantabile maakt deel uit van mijn leven. Ik wil deze groep vrienden en muziekliefhebbers zoveel mogelijk kansen geven om hun hobby te beoefenen. Ik houd hierin graag rekening met de meningen van koorleden en stel een goede muzikale ondersteuning van professionele coaches en begeleiders voorop.

Bestuur


Sinds de beginjaren geeft Luc Leblanc gedaante aan de voorzitter van Cantabile Hove. Samen met zijn echtgenote, Anne Halffman, engageert hij zich voor het koor op verscheidene manieren. Zo heeft hij steeds aandacht voor de muzikale toekomst met daarbij nieuwe projecten of koorhappenings. Naast het muzikale aspect van onze vereniging, houdt hij ook van het stevig Bourgondische karakter van het koor. Hij is altijd bezorgd om zijn schaapjes (de koorleden) en geniet ervan wanneer iedereen zich blij en gelukkig voelt als ze samen zijn. De aanwezigheid van de koorleden op repetities en uitvoeringen is dan ook hun tegenprestatie.


Vaste begeleiding


Als laureaat van verschillende internationale wedstrijden zoals “Machida Piano Wedstrijd”, “Benelux Jonge Virtuozen Wedstrijd”, “Internationale EPTA-wedstrijd voor pianoduo”, de “Internationale Emmanuel Durlet Wedstrijd voor Piano”, “Internationale Pianowedstrijd Vila de Capdepera” concerteert Kiyotaka op vooraanstaande podia in België zoals Bozar in Brussel, De Singel in Antwerpen, De Bijloke in Gent en Concertgebouw in Brugge. Hij gaf gastoptredens tijdens de “International Chopin Festival” in Gent en het galaconcert voor de Koning Boudewijnstichting in aanwezigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde. Hij concerteerde als solist met diverse orkesten o.a. het Nationaal Orkest van België, het Hermes Ensemble, het Concert Festival Orchestre en het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Zijn Cd-opnames en liveconcerten worden regelmatig op Radio in België, Duitsland en Japan uitgezonden. Naast zijn solo en kamermuziek activiteiten werkt Kiyotaka ook in combinatie met andere kunstvormen en kunstenaren zoals acteur Dimitri Leue, beeldend kunstenaar Koen Brucke en journalist Marc Van de Looverbosch. Kiyotaka is sinds 2008 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als pianist-begeleider.


Polina begint haar muzikale opleiding op de leeftijd van vijf jaar en was zeven jaar toen zij de tweede prijs in een Russische concours won. Haar eerste solorecital gaf ze in Volgograd/Rusland op haar achtste. In 1998 werd Polina laureaat van de nationale wedstrijd “Nieuwe namen”. Zij studeerde af aan het “Kunstinstituut” te Volgograd met de ‘Grootste Onderscheiding’ in 2000. Zij trad op met het Volgograd Academisch Symfonisch Orkest. Zij speelde in Tsjechië op het festival “The days of Slavic Culture” waar zij het diploma ‘Beste vertolking van het werk van J.S.Bach’ kreeg. Sinds 2002 studeerde ze aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Eliane Rodrigues. In 2006 behaalde ze haar diploma ‘Meester in Muziek’. In 2008 behaalde ze het diploma ‘Postgraduaat Concertsolist’ aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen met ‘Grote onderscheiding’.

Koorlid in de kijker

Eén maand lang staat er telkens één koorlid in de kijker. Deze persoon krijgt vier vragen voorgeschoteld van een ander koorlid en verzint op zijn of haar beurt nieuwe vragen voor het volgende interview. Deze maand is Marjolein (sopraan) het koorlid in de kijker. Zij ontsnapte niet aan het spervuur van vragen van Greta De Ridder.


1         je bent je plaats als jongste koorlid kwijt, hoe ervaar je dit?

Elk nieuw koorlid is natuurlijk een verrijking voor het koor. Een nieuwe stem, een nieuw persoon in de groep,.. ik heb geleerd dat ons koor daar echt voor openstaat en iedereen met open armen verwelkomt. Het feit dat dit jonge mensen zijn, ervaar ik als een extra pluspunt. Want zeg nu eerlijk: tegen verjonging kan je toch nooit tegen zijn? Het zorgt voor dynamiek en continuïteit in de groep. Jong leert van oud, maar zeker ook andersom!

2         Wat is je opleiding en hoe ben je bij “Koor&Stem” terecht gekomen?

Zo’n tien jaar geleden, in hetzelfde jaar dat ik bij Cantabile kwam, koos ik voor de studierichting Sociologie aan de Universiteit Antwerpen. Een studiekeuze waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik leerde veel over de maatschappij en kreeg een brede theoretische basis mee over hoe mensen samenleven op deze aardbol. Na deze vier jaar koos ik ervoor om nog een jaar lerarenopleiding te volgen. Nadien doctoreerde ik nog twee jaar aan de UA over het thema ‘vroegtijdig schoolverlaten’. Om de realiteit te kunnen toetsen aan al mijn opgedane theoretische wetenschappelijke kennis, zette ik me als vrijwilliger in bij Kazou waar ik jarenlang jongerenvakanties begeleidde. Daarnaast wist Anne Halffman me te verleiden tot vrijwilligerswerk bij Koor&Stem Antwerpen, de provinciale afdeling van de koepelorganisatie Koor&Stem. Na twee jaar in het onderwijs, koos ik ervoor om mee mijn schouders te zetten onder de organisatie van de World Choir Games die in 2020 naar Vlaanderen komen. Een enorm boeiende job waarbij ik mijn studie, ervaring én favoriete vrijetijdsbesteding kan combineren. Zeg nu eerlijk, wie is er hier met haar gat in de boter gevallen? 😉


3
         Wat zijn je leukste momenten, belevenissen bij Cantabile waar je met veel plezier aan terug denkt ?

Dat zijn ongetwijfeld de legendarische koorweekends en dan in het bijzonder de avondanimatie op zaterdag. Gelachen dat we daar al hebben! Iedereen kan zo vrij zichzelf zijn in ons koor, dat ervaar ik als zoiets krachtigs. Onnozel doen ten top en niemand die er vreemd van opkijkt! Waar ik nu heel sterk naar uitkijk is de koorreis tijdens de zomer van 2019. Een exra-large koorweekend zeg maar, zaaalig.


4
         Heb je nog andere interesses, hobby’s buiten muziek?

Reizen! Oh ja, want je kan nooit genoeg hebben van verre landen, culturen, geuren, indrukken, enz. Thuis hangt een wereldkaart met daarop oranje bollen en het jaartal van de plekken waar ik al ben geweest. Dat zijn er al heel wat, maar nooit voldoende. Reizen is natuurlijk een privilege en kan je enkel als aangenaam ervaren als je een goede thuis hebt waar je altijd weer naartoe kan. Dat besef ik, en daar geniet ik minstens evenveel van.

Benieuwd naar de vorige interviews? Die vind je hier.

Type and hit enter