Wie zijn wij

Dirigente

Anne Halffman volgde zangles bij de Amerikaanse docente Annafield Walker, en beëindigde haar studies bij Rachel Fabri. Reeds vanaf de beginjaren dirigeert zij het koor Cantabile. Ook in de sector van de amateurkoren engageert Anne zich bij de koepelorganisatie Koor&Stem vzw waar zij onder andere voorzitter is van de provinciale afdeling Antwerpen. Hier ligt haar aandacht op ontmoeting, verbinding en een duurzame inzet van middelen binnen en tussen koren. Verder deelt zij haar ervaringen bij Koor&Stem vzw waar zij adviezen formuleert in verband met beleidsplanning, vrijwilligerswerking en ondernemerschap.

Dirigent zijn bij Cantabile maakt deel uit van mijn leven. Ik wil deze groep vrienden en muziekliefhebbers zoveel mogelijk kansen geven om hun hobby te beoefenen. Ik houd hierin graag rekening met de meningen van koorleden en stel een goede muzikale ondersteuning van professionele coaches en begeleiders voorop.

Bestuur


Sinds de beginjaren geeft Luc Leblanc gedaante aan de voorzitter van Cantabile Hove. Samen met zijn echtgenote, Anne Halffman, engageert hij zich voor het koor op verscheidene manieren. Zo heeft hij steeds aandacht voor de muzikale toekomst met daarbij nieuwe projecten of koorhappenings. Naast het muzikale aspect van onze vereniging, houdt hij ook van het stevig Bourgondische karakter van het koor. Hij is altijd bezorgd om zijn schaapjes (de koorleden) en geniet ervan wanneer iedereen zich blij en gelukkig voelt als ze samen zijn. De aanwezigheid van de koorleden op repetities en uitvoeringen is dan ook hun tegenprestatie.


Vaste begeleiding


Als laureaat van verschillende internationale wedstrijden zoals “Machida Piano Wedstrijd”, “Benelux Jonge Virtuozen Wedstrijd”, “Internationale EPTA-wedstrijd voor pianoduo”, de “Internationale Emmanuel Durlet Wedstrijd voor Piano”, “Internationale Pianowedstrijd Vila de Capdepera” concerteert Kiyotaka op vooraanstaande podia in België zoals Bozar in Brussel, De Singel in Antwerpen, De Bijloke in Gent en Concertgebouw in Brugge. Hij gaf gastoptredens tijdens de “International Chopin Festival” in Gent en het galaconcert voor de Koning Boudewijnstichting in aanwezigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde. Hij concerteerde als solist met diverse orkesten o.a. het Nationaal Orkest van België, het Hermes Ensemble, het Concert Festival Orchestre en het Symfonisch Orkest van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Zijn Cd-opnames en liveconcerten worden regelmatig op Radio in België, Duitsland en Japan uitgezonden. Naast zijn solo en kamermuziek activiteiten werkt Kiyotaka ook in combinatie met andere kunstvormen en kunstenaren zoals acteur Dimitri Leue, beeldend kunstenaar Koen Brucke en journalist Marc Van de Looverbosch. Kiyotaka is sinds 2008 verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als pianist-begeleider.


Polina begint haar muzikale opleiding op de leeftijd van vijf jaar en was zeven jaar toen zij de tweede prijs in een Russische concours won. Haar eerste solorecital gaf ze in Volgograd/Rusland op haar achtste. In 1998 werd Polina laureaat van de nationale wedstrijd “Nieuwe namen”. Zij studeerde af aan het “Kunstinstituut” te Volgograd met de ‘Grootste Onderscheiding’ in 2000. Zij trad op met het Volgograd Academisch Symfonisch Orkest. Zij speelde in Tsjechië op het festival “The days of Slavic Culture” waar zij het diploma ‘Beste vertolking van het werk van J.S.Bach’ kreeg. Sinds 2002 studeerde ze aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Eliane Rodrigues. In 2006 behaalde ze haar diploma ‘Meester in Muziek’. In 2008 behaalde ze het diploma ‘Postgraduaat Concertsolist’ aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen met ‘Grote onderscheiding’.

Koorlid in de kijker

Eén maand lang staat er telkens één koorlid in de kijker. Deze persoon krijgt vier vragen voorgeschoteld van een ander koorlid en verzint op zijn of haar beurt nieuwe vragen voor het volgende interview. Deze maand is Guy Meeus (kersverse bas) het koorlid in de kijker. Hij ontsnapte niet aan het spervuur van vragen van Luc Leblanc.


1. Waarom ben je naar Cantabile gekomen?

Muziek is eigenlijk een rode draad doorheen mijn leven. Het begon in de jaren 60 met stiekem naar piraten radio’s te luisteren zoals Veronica, enz. In de jaren 70 werd ik dan DJ bij de plaatselijke jeugdclub. Door de aantrekkingskracht van de muziek heb dat zo een 10 tal jaren gedaan de jaren 80 heb ik dan nog een programma gehad op de plaatselijke vrije radio. Ik vond dit toch het vermelden waard vooraleer ik echt op deze vraag kon antwoorden. Want na de muziek te beluisteren ging ik deze ook actief beoefenen; nl. in het parochiekoor van St. Jozef Hove. Ter gelegenheid van de viering 60 jaar kerk en 50 jaar koor in onze parochie werd er een gezamenlijk concert gegeven met de drie koren van Hove: St. Laurentius, St. Jozef en Cantabile. Na dit gezamenlijk concert heb ik dan aan beide dirigenten van St. Jozef en Cantabile gevraagd of ik het niveau van cantabile wel zou aan kunnen. Anne Halfman zei me toen: “Als ge nu eens een paar keren mee komt repeteren dan weet je dat zo”. Zo ben ik dus terecht gekomen bij Cantabile!

2. Wat maakt jou zo enthousiast?

Zingen geeft energie en maakt blij! En al helemaal als je dat samen doet, met die groep leuke vrienden en vriendinnen. Het versterkt namelijk het gevoel van samenhorigheid en empathie. Je treedt op en wilt bijvoorbeeld elkaars tekst aanvullen en klanken op de anderen afstemmen, wat tot een gevoel van verbroedering leidt. Daar doe je het toch voor? Ik kijk daarom altijd uit naar onze wekelijkse repetities en de concerten. 

3. Ik herinner me dat je twijfelde “Zou ik dat wel kunnen?” Hoe voelt dat nu aan?

Toen ik de overstap maakte van het parochiekoor naar Cantabile had ik zo mijn twijfels over dat ik dit wel zou aan kunnen. Aangezien mijn muzikale achtergrond niet zo goed is (ik bedoel dan noten lezen want daar heb ik geen opleiding in gehad). Puur gevoelsmatig en de beweging van de noten op de notenbalk, zo gaat dit er bij mij aan toe en luisteren naar wat mijn stemgenoten ten gehore brengen. Met dat “zou ik dat wel kunnen” moet ik je wel vertellen dat dit me wel lukt en dit dan met veel bloed, zweet en trainen en veel repeteren. Wat dat ook veel helpt is thuis naar onze muziek luisteren (met de partituur erbij) en de stukken opzoeken op Youtube. Alle beetjes helpen om deze onder de knie te krijgen.

4. Wat zou je zeggen aan iemand die wel wil komen naar Cantabile maar toch hard twijfelt?

Ga zingen in een koor! Muziek maakt iets in je los (letterlijk!). Het is één van de voordelen die (samen) zingen kent.Soms versterkt het spontaan een vrolijke bui, op andere momenten zorgt het ineens voor een melancholisch gevoel. Als je geen mooie stem hebt wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt zingen. Er zijn heel wat succesvolle zangers en zangeressen, die zelfs een schorre stem hebben en waar toch graag naar geluisterd wordt. Mits je maar toon kunt houden en het verschil tussen zuiver en vals hoort.

Benieuwd naar de vorige interviews? Die vind je hier.

Type and hit enter